Ditari sekret i Renia Spiegel për luftën naziste

Pas 70 vitesh po botohet

Pas 70 vitesh po botohet

Përveç ditarit të Ana Frank në lidhje me luftën naziste, po botohet edhe një ditar tjetër, ai i Renia-së Spiegel. Ditari sekret që ishte ruajtur në një kasafortë banke në New York, dhe tani pas 70 vietesh po botohet.

Renia vdiç në moshën 18 vjeçare nga nazistet gjerman, historia e saj ishte shumë e dhimbshme dhe vazhdon të jetë edhe sot e kësaj dite për motrën dhe nënën e saj, ku me shumë vështirësi vendosën t’a botonin atë bashkë me Penguin Books, ku e cilësuan si një testament i jashtëzakonshëm për të dy tmerret e luftës, ku edhe kanë filluar të bëhen krahasime me ditarin e Anne Frank për qartësinë dhe shkrimin e saj të shkathët.

Familja jetonte në Przemysl, Poloni, që ishte nën pushtimin Sovjetik derisa nazistët pushtuan Bashkimin Sovjetik në 1941.

Ditari i quajtur “Jeta e një vajze të re në hijen e Holokaustit“ përmban gjithësej 700 faqe, ku përveç përshkrimeve të luftës e ditëve të zymta, ajo kishte edhe rrëfime për dashurinë e saj ndaj një djali të quajtur Zygmunt Schwarzer, ku edhe kishin qenë bashkë kur sulmet naziste kishin filluar dhe në ato momente kur nazistët e zbuluan Renian duke u fshehur në një papafingo. Schwarzer kishte mbijetuar dhe kishte ditarin që Renia ia kishte lënë atij, kështu në vitin 1950 arriti të kthejë ditarin tek motra e Renias, Elizabeth dhe nëna e saj Roza, të cilat po jetonin në New York.

Elizabeth nuk ka mundur t’a bindte veten për ta lexuar, kështu që vendosi ta depozitonte atë në një kasafortë bankare. Deri sa vajza e saj Alexandra Bellak shtyu që ditari të përkthehej në anglisht, në mënyrë që njerëzit nga e gjithë bota ta lexonin atë.

“Unë isha kurioze për të kaluarën time, trashëgiminë time, nëna ime kurrë nuk e ka lexuar atë ashtu siç duhet ngase ishte shumë e dhimbshme për të, ku edhe sot e kësaj dite nëna ime 87 vjeçare nuk e ka marr kurajon për ta lexuar të gjithë ditari, ajo ka lexuar vetëm fragmentet që u shtypën në Smithsonian. Nga ky ditar kam kuptuar thellësinë dhe pjekurinë e tezës sime, shkrimin dhe poezinë e shkëlqyeshme të saj dhe për këtë arsyeje e kam parë të arsyeshme t’a sjellim në jetë”,  i tha Alexandra CNN në një intervistë të realizuar në Facebook Messenger.

close