Çfarë ndodh nëse hani gabimisht ushqim të mykur?

Imagjinojeni këtë: më në fund filloni të hani sanduiçin tuaj të preferuar dhe vini re bukën e mykur! Kjo me siguri ju ka ndodhur një herë ose dy herë, dhe me shumë mundësi jeni shqetësuar për pasojat e mundshme. Dhe, në fakt, ka disa mënyra të ndryshme që trupi mund të reagojë ndaj kësaj.

Myku mund të dëmtojë mëlçinë tuaj.

Ka kimikate toksike që mund të gjenden në myk
dhe mund të shkaktojnë probleme serioze shëndetësore si dëmtimi i mëlçisë, të
vjella dhe diarre. Megjithatë, kjo varet nga disa faktorë si sistemi juaj
imunitar ose mosha. Një nga ato më të zakonshmet dhe më toksikët njihet si
aflatoksina që madje mund të shkaktojë kancer.

Për fat të mirë, jo të gjithë ushqimet e
mykura prodhojnë këtë kimikat.

Bakteret brenda mykut mund të shkaktojnë
simptoma të helmimit nga ushqimi.

Myku, në vetvete, nuk është aq i rrezikshëm
dhe shanset që të sëmureni janë të ulta. Sidoqoftë, ato që mund t’ju sëmurin
janë bakteret që rriten së bashku me të. Në këtë rast, mund të përjetoni
simptoma si të vjella dhe diarre. Trashësia e tyre do të varet nga lloji i
baktereve dhe sasia e ushqimit që keni ngrënë.

Ju mund të jeni alergjik ndaj mykut.

Ka disa njerëz që kanë reaksione alergjike
ndaj mykut që gjendet tek ushqimi. Nëse jeni të ndjeshëm, është më mirë të
qëndroni larg tij, dhe në rast se e hani gabimisht, telefononi menjëherë mjekun
tuaj. Simptomat që mund të jenë një shenjë e një reaksioni alergjik janë:

– Sy të skuqur dhe që rrjedhin

– Gulçim

– Hundë që rrjedhin

Ka ushqime me myk që trupat tanë mund t’i
tretin lehtë.

Myku që përdoret në lloje të ndryshme të
djathit është i sigurt për tu ngrënë. Por për fat të keq, përsëri nuk mund të
konsumohen nga ata që kanë alergji nga myku.

close